چشم سوم : لطیف ترین حیات وحش دریایی کره زمین در نزدیک مدار قطب شمال
عکاس دریایی به نام Alexander Semenov، تیم غواصی خود را به ایستگاه بیولوژیکی دریای سفید در دانشگاه ایالتی مسکو در شمال مدار قطبی می برد تا جهانیان را بار دیگر با شگفنی های کشف نشده زیر آب ، متعجب کند.با هم در چشم سوم وت پارس مروری خواهیم داشت بر زیباترین این تصاویر با عنوان لطیف ترین حیات وحش دریایی زمین. وت پارس شما را به ادامه مطلب دعوت می کند.
عکاس دریایی به نام Alexander Semenov، تیم غواصی خود را به ایستگاه بیولوژیکی دریای سفید در دانشگاه ایالتی مسکو در شمال مدار قطبی می برد تا جهانیان را بار دیگر با شگفنی های کشف نشده زیر آب، متعجب کند. آقای Semenov این برنامه غواصی علمی را به گونه ای در شرایط سرد و سخت این منطقه برنامهریزی کرده است، تا بتواند از موجودات دریایی که به ندرت در دیگر مناطق کره زمین دیده میشوند، تصویربرداری کند. این مجموعه موجودات، از عروس دریایی های غولپیکر تا ریزترین کرمهای ناشناخته دریا، بدون هیچ گونه ابزار کمکی مانند آزمایشگاه و استودیو تصویربرداری شده است.هم اکنون شما را به مشاهده تعدادی از این تصاویر زیبا در بخش ویژه سایت وت پارس با عنوان چشم سوم ، دعوت می کنیم.
چه موجودی میتواند 5 دقیقهای یک انسان را درسته بخورد؟
رئیسجمهور اسبق آمریکا، تئودور روزولت، پس از سفری که به جنگلهای آمازون داشت، ماجرایی را تعریف کرد که بیانگر خورده شدن یک گاو توسط گروهی از ماهیان پیرانا ظرف تنها چند دقیقه بود. اما به نظر میرسد که یا گاو مذکور خیلی کوچک بوده و یا روزولت با خیل عظیمی از ماهیان پیرانا مواجه شده است. به گفته ری اوکزارزاک، مسئول بخش ماهیان آکواریوم ملی بالتیمور، برای اینکه یک انسان 90 کیلویی ظرف 5 دقیقه توسط این ماهیان گوشتخوار خورده شود، 300 تا 500 قطعه ماهی پیرانا لازم است. اما آیا چنین حادثهای تا کنون اتفاق افتاده است؟
متاسفانه اسم پیراناها بد در رفته است. درست است که آنها حیواناتی گوشتخوار به شمار میروند و دندانهای تیزی دارند، اما موارد گاز گرفتن انسان توسط آنها بسیار کمیاب است. پیراناها بیشتر تمایل دارند تا از ماهیان دیگر و گیاهان تغذیه کنند، تا اینکه به انسان حمله کنند. در حالت کلی، اگر شما آنها را به حال خود رها کنید، آنها نیز همین کار را انجام میدهند.
با این وجود، اگر روزی هوس کردید تا در آبهای آمازون شیرجه بزنید، مطمئن شوید که هیچ زخم بازی روی بدن خود ندارشته باشید؛ چرا که بوی خون باعث جلب پیراناها میشود!
دندان های انسان در دهان ماهی کله گوسفندی!
این دهان ماهی کله گوسفندی است. همانطور که می بینید این ماهی عجیب و غریب دندان هایی دارد که خیلی شبیه دندان های انسان هستند. دندان های این ماهی هم آشنا به نظر می رسند و هم غیر واقعی. البته کمی هم وحشتناک هستند. آیا تاکنون چیزی در مورد این ماهی منحصر به فرد شنیده اید؟ وت پارس شما را به مطالعه کامل این متن جالب به همراه تصاویر در ادامه مطلب دعوت می کند.
محل زندگی ماهی کله گوسفندی بیشتر در آمریکای شمالی است. این ماهی بیشتر ترجیح می دهد نزدیک سواحل، تخته سنگ ها و اسکله ها زندگی کند. یک ماهی کله گوسفندی می تواند تا ۹۱ سانتی متر رشد کند و وزنش هم می تواند به ۹٫۶ کیلوگرم برسد. روی بدن نقره ای این ماهی ها معمولا ۴ یا ۵ خط سیاه وجود دارد. به همین خاطر هم به ماهی کله گوسفندی، ماهی زندانی هم می گویند.
یک ماهی کله گوسفندی بالغ جلوی فکش یک ردیف دندان پیش، در فک بالایی اش سه ردیف و در فک پایینی اش دو ردیف دندان آسیای بزرگ دارد. این دندان ها باعث می شوند که ماهی بتواند از موجودات مختلفی تغذیه کند.
این ماهی ها در اوایل زندگیشان تنها می توانند از کرم ها و گیاهان دریایی تغذیه کنند. وقتی طول ماهی ۴٫۵ میلی متر است، دندان ها شروع به رشد کردن می کنند. وقتی طولشان به ۱۵ میلی متر می رسد، دندان های پیش ظاهر می شوند. در طول ۵۰ میلی متری، همه ی دندان های ماهی رشد کرده اند و ماهی می تواند از موجوداتی مثل بارناکل ها، خرچنگ ها و میگو ها تغذیه کند.
صید این ماهی کمی سخت است. بعضی از آن ها طعمه را می خورند ولی به دام نمی افتند. دقیقا معلوم نیست که چرا نام این ماهی را ماهی کله گوسفندی گذاشته اند. شاید به خاطر این بوده است که دندان های ماهی کمی هم شبیه دندان های گوسفند هستند!
تصاویر
الهام از بدن ماهی برای ساخت سنسورهای جهتیابی در آبهای تاریک
آیا تا به حال به این مسئله اندیشیدهاید که ماهیها چگونه در آبهای تاریک راه خود را مییابند؟ اکثر آنها از قابلیتی به نام خط جانبی استفاده میکنند، یعنی ردیفی از سلولهای مو که درکنار بدن آنها قراردارد و تغییر در فشار آب که بر اثر جابحایی آب یا جاری بودن آن در اطراف اشیا مختلف ایجاد میشود را تشخیص میدهند.حالا محققین دانشگاههایNanyang وMIT سنگاپور قصد دارند از این قابلیت موجود در ماهی غار برای استفاده در وسایلی که به طور مستقل در زیر آب حرکت میکنند (AUV) استفاده کنند. وت پارس شما را به مطالعه کامل این مقاله در ادامه مطلب دعوت می کند.
آیا تا به حال به این مسئله اندیشیدهاید که ماهیها چگونه در آبهای تاریک راه خود را مییابند؟ اکثر آنها از قابلیتی به نام خط جانبی استفاده میکنند، یعنی ردیفی از سلولهای مو که درکنار بدن آنها قراردارد و تغییر در فشار آب که بر اثر جابحایی آب یا جاری بودن آن در اطراف اشیا مختلف ایجاد میشود را تشخیص میدهند.
حالا محققین دانشگاههایNanyang وMIT سنگاپور قصد دارند از این قابلیت موجود در ماهی غار برای استفاده در وسایلی که به طور مستقل در زیر آب حرکت میکنند (AUV) استفاده کنند تا این وسایل با دقت و کارایی بیشتری به جهتیابی در زیر آب بپردازند.
AUV ها از دوربین، امواج صوتی و سیستم مکانیابی آوایی در زیر آب استفاده میکنند. دوربینها در آبهای تاریک قابلیت بهرهبرداری چندانی ندارند و مقدار زیادی از آبهای دنیا تاریک هستند. امواج صوتی و سیستم شنیداری در این موقعیتها عملکرد بهتری دارند، اما سختافزار گرانقیمتی دارند ضمن اینکه مالیاتی که به باتریهای AUV تعلق میگیرد هم زیاد است و این درحالیست که سنسورهای الهام گرفته شده از ماهی غار با مبلغی کمتر از ۱۰۰ دلار قابل ساخته شدن است و همچنین این سیستمها مصرف انرژی کمی هم دارند و آلودگی صوتی که برای آبزیان مضر باشد هم ایجاد نمیکنند.
این سیستم از دو ردیف پنج سنسوری بهره میبرد (در شکل چهار ردیف وجود دارد که نشاندهنده دو ردیف دوتایی است). هر سنسور مساحتی معادل۱٫۸ در ۱٫۸ میلیمتر مربع دارد و متشکل از یک ستون میکروسکوپی تماسی احاطه شده توسط هیدروژل است که با تغییر در فشار آب خم میشود.
به این مجموعه یک سیستم بصری کامپیوتری را هم اضافه کنید، مجموعه این سیستم به AUV ها امکان ایجاد تصاویری سه بعدی از اشیای نزدیک را میدهد که برروی نقشه هم قابل مشاهده هستند. جدا از استفاده در AUV ها، استفاده از این سنسورها در زیردریاییهای نظامی هم امکانپذیر است، جنگ افزارهایی که دوست ندارند با ایجاد صوت، حضورشان را به دشمن اعلام کنند.
محققان فعلا دو نسخه از این سنسورها را تولید کردهاند، اولی نوع فیزوالکتریک است که با حرکت آب، سنسور ولتاژ مورد نیازش را تولید میکند و دومی که فیزو-مقاومتی است و میتواند اشیای غوطهور در آب را حتی وقتی شارش آب در اطراف آنها کم است، شناسایی کند. البته پیش از این سیستم دیگری هم با الهام از خط جانبی توسط محققین دانشگاه lllinois تولید شده است.
............................................
تهیه و تنظیم از سعید سیری
سایت های موضوعی دامپزشکی ( آبزیان )
در بخش دوم از معرفی سایت های موضوعی رشته دامپزشکی این بار قصد داریم به معرفی تعدادی از سایت های معتبر مرتبط با بخش آبزیان بپردازیم.امیدواریم که با معرفی تعدادی از سایت های دیگر در هر بخش از رشته دامپزشکی ، مکانی جامع برای دسترسی شما عزیزان به سایت های معتبر جهانی خلق کنیم. وت پارس شما را به مشاهده معرفی این سایت ها در ادامه مطلب دعوت می کند.
این سایت یکی از جامع ترین منابع مجازی در مورد آبزیان می باشد و اطلاعات کاملی را در مورد تمامی گونه های ماهیانی که تاکنون کشف شده اند در خود دارد.
این سایت یکی از بهترین سایت های فارسی زبان در مورد ماهیان است و در واقع ورژن فارسی سایت فوق می باشد.این سایت در حال حاضر بهترین منبع فارسی در مورد ماهیان است.
كشف نخستين ماهي مبتلا به سرطان پوست
نخستين نمونه گزارش شده سرطان پوست در نوعي ماهي آبزي وحشي، به طور ناباورانهيي به ملانوم شايع در انسان شباهت دارد.به گزارش ايسنا، ماهي قزلآلاي مرجاني (coral trout) در تپه مرجاني Great Barrier Reef در استراليا زيست ميكند.اين بدين معناست كه اين آبزي در قسمت زيرين سوراخ ازن قاره قطب جنوب (بزرگترين سوراخ ازني جهان) زندگي ميكند. اين سوراخ نتيجه تخليه ازن در جو است كه به طور طبيعي از انسان در مقابل پرتوهاي فرابنفش خورشيد محافظت ميكند.به گفته مايكل سويت از دانشگاه نيوكاسل، تحقيقات بيشتري جهت شناسايي عامل دقيق اين سرطان نياز است، اما با حذف ساير پارامترها از جمله پاتوژنهاي ميكروبي و آلودگي زير دريا، تشعشع فرابنفش محتملترين عامل ابتلاي اين ماهي به سرطان پوست است.وت پارس شما را به مطالعه کامل این مقاله در ادامه مطلب دعوت می کند.این مطلب از تابناک تهیه شده است.
سويت و همكارانش 136 ماهيهاي قزلآلاي مرجاني (Plectropomus leopardus) را بررسي كردند و دريافتند كه 20 قطعه از آنها يعني معادل 15 درصد، داراي لزيونهاي پوستي تيره بودند.
اين لزيونها در اندازههاي متفاوت و از سايز كوچك كه پنج درصد پوست را پوشانده بود، تا اندازه بزرگ كه تمامي بدن ماهي را شامل ميشد، مشاهده شدند. لزيونها تقريباً با سرطان پوست شايع در انسان يكسان بودند.
هنگام ابتلا به ملانوم، ماهي علائم بيماري را از خود بروز ميدهد، فعاليت آن كاهش يافته و غذاي كمتري نيز مصرف ميكند، بنابراين از احتمال صيد آن نيز كاسته ميشود. اين بدين معناست كه درصد واقعي ماهيان مبتلا به اين نوع سرطان ميتواند بالاتر از ميزان مشاهده شده در مطالعه صورت گرفته باشد.
تا قبل از اين كشف، موارد ملانوم ناشي از تشعشات اشعه فرابنفش در ماهيان فقط در شرايط آزمايشگاهي گزارش شده بود. اين ماهيها به عنوان مدلهايي جهت مطالعه سرطان پوست انسان مورد استفاده قرار ميگيرند.جزئيات اين موفقيت علمي در مجله PLoS ONE انتشار يافت.